Στη ρωγμή του χρόνου ,,,,

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Εκτακτη σύσκεψη για το πυρηνικό ατύχημα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

ArtistKatsushika Hokusai
Yearc. 1829–32

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΚΥΟ ....προφητικό από τον Ιάπωνα καλλιτέχνη Hokusai του 19ου  αιώνα  αποτυπώνεται  στο "The Great Wave of Kanagawa"  απο τον   Katsushika Hokusai   έζησε και δημιούργησε απο το 1760 – με  1849  περίπου και  απο τα σημαντικότερα του έργα του  το παραπάνω , Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης μας λέει πως ενέπνευσε , ενέπνευσε τόσο  το Debussy ... στο "La Mer"   όσο και τον αγαπημένο μου ξένο ποιητή  Ρίλκε στο "Der Berg" ( Ράινερ Μαρία Ρίλκε ) Οπως βλέπουμε στη  βύθιση μεταξύ των μεγάλων  αδηφάγων κυμάτων είναι τρεις βάρκες  που πιστεύεται ότι είναι ''φορτηγίδες'' καίκια θα λέγαμε γιά τη  μεταφορά των ψαριών από τα νότια νησιά του Έντο (σημερινό Τόκιο).Έτσι ο Hokusai μας άφησε παρακαταθήκη  μια σκηνή γεμάτη από την απλότητα  της καθημερινής εργασίας  του μόχθου  των ψαράδων στις βάρκες κατά τη διάρκεια ενός ''τσουνάμι ''( καντε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να δείτε.... ),  επίσης ενέπνευσε πάρα πολλούς  από τους μεγάλους ζωγράφους του δυτικού πολιτισμού με την συμμετρία την απλότητα και το μεγαλείο της μικρής καθημερινότητας που μας μεταφέρει ...

Τα συμπεράσματα της έκτακτης σύσκεψης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων του ΑΠΘ, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας, ανακοινώθηκαν σήμερα. To ΑΠΘ έδωσε επίσης πληροφορίες και συνδέσμους στο διαδίκτυο από όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν τις επιστημονικές ανακοινώσεις για τις επιπτώσεις. Μεταξύ αυτών επισημαίνεται ότι «οι πιθανότητα να επηρεαστεί η χώρα μας είναι αμελητέα» και ότι «δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε μεταβολή των επιπέδων ακτινοβολίας από τη μέρα που έγινε ο σεισμός», αλλά και ότι τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να εκτιμηθούν οι πραγματικές διαστάσεις των ζημιών στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο, όπως και ο κίνδυνος από την ραδιενεργή ακτινοβολία για τους Ιάπωνες. 
    Ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής του Τμήματος Φυσικής, Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «προβλήματα ψύξης και όχι μόνον πρέπει να αντιμετωπίζουν και οι δεκαπέντε αντιδραστήρες, κι όχι μόνο οι τέσσερεις που αναφέρουν οι ειδήσεις», αλλά υπογράμμισε ότι «η ειδησιογραφία από την Ιαπωνία δεν μας διαφωτίζει». 
    Επεσήμανε ότι δεν είναι γνωστά «μέχρι αυτήν την στιγμή ποιά ραδιενεργά ισότοπα συνιστούν το ραδιενεργό νέφος» και ότι δεν μπορεί να γίνει «εκτίμηση του κινδύνου από την ραδιενέργεια των ατόμων από την εισπνοή μολυσμένου με ραδιενέργεια αέρα».
    «Οι υπεύθυνοι δίνουν τις πληροφορίες αυτές που θέλουν και αυτές με το σταγονόμετρο. Ίσως θέλουν να κάνουν τους Ιάπωνες να συνηθίσουν στην ιδέα πως υπάρχει μεν κίνδυνος από την ραδιενέργεια, αλλά αυτός προς το παρόν δεν είναι μεγάλος. Όταν κάποτε τους πουν όλη την αλήθεια, τότε δεν θα ενδιαφέρει κανέναν από τους πολίτες. Και φυσικά οι συνέπειες δε θα έχουν αποφευχθεί» τόνισε ο κ. Παπαστεφάνου.
......μας αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η ''ελευθεροτυπία ''

απο τους FINANSIAL TIMES μαθαίνουμε πως

Υπάρχουν αυτήν την περίοδο περισσότεροι από 400 αντιδραστήρες σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο και περίπου 90 είναι αυτοί πού λειτουργούν στις περιοχές της  σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τους πιό πρόσφατους αριθμούς από την παγκόσμια ένωση πυρηνικής ενέργειας. Πόσο ανήσυχοι θα πρέπει να είμαστε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου