Στη ρωγμή του χρόνου ,,,,

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

.To προαγωνιστικό κομμάτι

To προαγωνιστικό κομμάτι του μαραθωνίου κατά το φορμάρισμα  που βιώνουμε αυτές τις μέρες είναι πολύ ενδιαφέρων ,ξεχωρίζει δε από τον ενθουσιασμό και τη νευρικότητα το λεγόμενο και ‘’ pre race tension ’’ ,ερχόμαστε από αρκετές βδομάδες  φορτωμένες με πολλά χιλιόμετρα και ξαφνικά κόβουμε αυτή τη συνήθεια , μειώνουμε τον όγκο των καθημερινών προπονήσεων καθώς επίσης και των μεγάλων Κυριακάτικων long run με σκοπό στην ουσία να σταθούμε φρέσκοι ,ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια στη γραμμή εκκίνησης τη μέρα του αγώνα .
Ο προπονητής  Terrence Mahon μας λέει πώς ΄ Το δίλημμα έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι δρομείς απόστασης είναι πλάσματα της ρουτίνας , της συνήθειας.   Τώρα όταν έρχεται η ώρα να στηριχτεί η ξεκούραση (το φορμάρισμα) κανείς  τότε  χάριν της ξεκούρασης χανεται  και χάνεται μη ξέροντας  τι να κάνει με όλο τον ελεύθερο χρόνο που προκύπτει.   Ο πιό εύκολος τρόπος είναι να κάνει μια λίστα με πράγματα , τα πρέπει και δεν πρέπει του φορμαρίσματος  και να συγκεντρωθεί ακολουθώντας τα
1.   να μην παρασυρθεί κανεις και κάνει παραπάνω χιλιόμετρα τις καθημερινές ή την Κυριακάτική  το (long run) ,καλύτερα να κάνει λιγότερα από το πρόγραμμα κι αν περισεύει χρόνος ας συμπληρωθεί με διατάσεις χαλαρές και κουβέντα για το αγωνιστικά πλάνα .
2.   προγραμματισμός του ταξιδιού  και όλα  αυτά που θα πρέπει να κάνετε εκείνες τις τελευταίες ημέρες πριν τον αγώνα (έκθεση μαραθωνίου , πάστα πάρτυ κλπ)
3.   Μην  επιδιώκετε να εφεύρετε πάλι τον τροχό. Εσεις και ο προπονητής σας ξέρετε  που βρισκόσαστε, φτιάξτε ένα πλάνο αγώνα ,λίγο γρηγορότερο ή λίγο αργότερο  ρυθμίστε το από τώρα .μην πειραμματίζεστε .
4.   Ελέξτε  την καιρική πρόβλεψη. Είναι καλύτερο να προετοιμαστείτε   εάν ο καιρός θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτό που αναμενόταν.  Εάν ο καιρός έχει επιπτώσεις στο ρυθμό αγώνα σας,  εργαστείτε στον υπολογισμό πώς και πόσο  θα πρέπει να επιβραδύνετε το ρυθμό σας για να αντιμετωπίσετε τον άσχημο καιρό. Πάρτε μαζί τον απαραίτητο με τις συνθήκες εξοπλισμό
5.   Μην δοκιμάστε τίποτα νέο αυτή η εβδομάδα. Χρησιμοποιήστε τυφλά το πρόγραμμα σας είτε αυτό αφορά τα παπούτσια, εργαλεία(ρολόγια κλπ), διατάσεις , γιόγκα , πλάνα διατροφής, τρόφιμα και ποτά, κ.λπ.  Τώρα δεν είναι ο χρόνος να ανακαλυφθεί ότι είστε αλλεργικοί στα οστρακόδερμα. Δοκιμάστε τα μετά τον αγώνα.
6.   Προγραμματίστε  να πετύχετε. Χρησιμοποιήστε αυτήν την εβδομάδα για να θυμηθείτε όλη τη προπόνηση που έχετε κάνει. Μην μένετε σε αυτά τα λίγα που  μπορεί να  λείψανε . θυμηθείτε τα μεγάλα (long run) και σκεφτείτε τον αγώνα. Με την κατανόηση πού  έχετε δείξει  σε αυτό θα σας κάνει ακόμα σκληρότερο στον αγώνα.
7.   Μην ανησυχήσετε για τα πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Καθυστερήσεις , αλλαγές πτήσης, μεγάλες ουρές - είναι όλοι ένα μέρος της ‘’συσκευασίας’’. Μερικές φορές όλα πηγαίνουν ομαλά, αλλά συχνά υπάρχει κάποιο μικρό εμπόδιο. Μείνετε συγκεντρωμένοι στο στόχο σας και μη χάνετε άδικα ενέργεια .
8.   Βρες χρόνο και μύρισε ένα τριαντάφυλλο .Οραματιστείτε τον εαυτό σας στον αγώνα  μερες πριν  και προετοιμαστείτε  διανοητικά για εκείνη την ώρα που θα δώσετε ώθηση στη γραμμή τερματισμού . ένας τρόπος να αρχισει αυτή η διαδικασία σκεφτείτε ότι  όλοι αυτοί οι δρομείς έχουν έρθει σε αυτόν τον  αγώνα  με ένα σχέδιο και ένα στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου