Στη ρωγμή του χρόνου ,,,,

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

με το βλέμμα στη Βαρκελώνη

Στρος-Καν: «Η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή»
«Χρειαζόμαστε πολιτική στήριξη από τον ελληνικό λαό και τα κόμματα», δήλωσε ο επικαφαλής του ΔΝΤ.
Δεδομένο άφησε το ενδεχόμενο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου χωρίς νέους όρους, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο κ. Στρος-Καν υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τον Μάιο που προσέφυγε στο ΔΝΤ βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού». Σημείωσε ότι «ναι μεν τα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων είναι επώδυνα αλλά αν δεν είχαν ληφθεί, η χώρα θα είχε κηρύξει στάση πληρωμών», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί το εγχείρημα να είναι δύσκολο αλλά αν συνεχιστεί έτσι σιγά -σιγά θα επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση.

Ακόμα, τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος συνδέεται «με το βαθμό δικαιοσύνης που θα εμπνεύσει στο λαό», ενώ σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων σημείωσε ότι «αν ήμουν Έλληνας μπορεί και εγώ να ήμουν στους δρόμους. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κατάσταση και ο καθένας να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δείξετε ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται, όλοι συμμετέχουν».
Επίσης, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι «το ποσό του δανείου των 110 δισ. θα επαρκέσει για την Ελλάδα αν εξελιχθούν όπως πιστεύουμε τα πράγματα» καθώς και ότι «η ανάπτυξη αναμένεται να αποκατασταθεί τέλος του 2011». Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του κ Στρος-Καν στην επισήμανση της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Βάσως Παπανδρέου για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους και την φυγή τους προς το εξωτερικό.
Το ενδεχόμενο να φύγει η νεολαία είναι ένα ζήτημα που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες. Είναι σημαντικό να τους δημιουργήσεις κίνητρα γιατί όταν επιστρέψουν στη χώρα τους θα έχουν αποκτήσει εμπειρία. Κατανοώ την απελπισία τους που μπορεί να αποφασίσουν να φύγουν για το εξωτερικό. Καλώς, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα και υπάρξει ανάπτυξη, θα επανέλθουν».  

     για την αντιγραφή από την Καθημερινη 

 Βάιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου