Στη ρωγμή του χρόνου ,,,,

Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Το μέλι, «αντίδοτο» στα εορταστικά μεθύσια

Γιορτές έρχονται και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται. Βρετανοί επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας συνιστούν το μέλι ως ιδανικό "αντίδοτο" στον πονοκέφαλο και τα άλλα δυσάρεστα κατάλοιπα που αφήνει ένα μεθύσι.

Οι βρετανοί χημικοί, σύμφωνα με την "Τέλεγκραφ", ισχυρίζονται ότι το μέλι, που είναι φυσικό γλυκαντικό, αποτελεί θαυμάσιο τρόπο για να αντιμετωπίζει το σώμα τις τοξικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι, βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να διασπάσει σε αβλαβή υπο-προϊόντα το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα μετά το μεθύσι.

Ο βασικός λόγος που μετά το μεθύσι, οι άνθρωποι συχνά νιώθουν τόσο άσχημα, είναι επειδή το αλκοόλ πρώτα διασπάται σε ακεταλδεϋδη, μια ουσία τοξική για το σώμα, σύμφωνα με τον δρα Τζον Έμσλεϊ της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας.

Η ακεταλδεϋδη, στη συνέχεια, μετατρέπεται -με την χρήση φρουκτόζης- σε οξικό οξύ, που με τη σειρά του "καίγεται" κατά τη διάρκεια της φυσικής διαδικασίας του μεταβολισμού, με συνέπεια από την καύση να παράγεται διοξείδιο του άνθρακα που ‘εκπνέεται’ από το σώμα.
............................
Τα κατάλοιπα του μεθυσιού εξαφανίζονται πιο γρήγορα, στο βαθμό που η ακεταλδεΰδη μετατρέπεται πιο γρήγορα (σε σχέση με τη βραδεία μεταβολική διαδικασία) σε άλλες λιγότερο τοξικές χημικές ουσίες - και σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα το μέλι. Μάλιστα, αν κανείς φάει το μελί με ψωμί (π.χ. τοστ), τότε προσθέτει κάλιο και νάτριο στον οργανισμό του, οπότε βοηθά περαιτέρω το σώμα του να τα βγάλει πέρα με το...............
Από την άλλη, το αλκοόλ αυξάνει την απώλεια νερού από τον οργανισμό, εξ ου και η τάση να πηγαίνει κανείς συχνά στην τουαλέτα, όταν πίνει πολύ. Η αφυδάτωση επιδεινώνει το μεθύσι και κάνει τα κατάλοιπα του πιο οδυνηρά και χρονοβόρα. Η κατανάλωση νερού και αναψυκτικών πέρα από το αλκοόλ βοηθά εν προκειμένω.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
αντιγραφή από το nooz.gr

;ήταν ηλιόλουστη μέρα όταν ξεκίνησα ,στο  χωμάτινο στίβο του βοηθητικού γηπέδου του Λεωνιδίου όπου σε δυνατό ρυθμό μετά από δεκαπεντάλεπτο  ζέσταμα  έκανα ένα δεκαεξάρι σε χρόνο  01,14,00 ,η θερμοκρασία στούς εικοσιτρείς βαθμούς  φέρνοντας με μετά τα πρώτα χιλιόμετρα να πετάω το μπλουζάκι που φόραγα  και να τρέχω γυμνός . Άργησα να ξεκινήσω κι όταν επέστρεψα  στό σπίτι  ο γάτος μας ο Νέρι   με κοίταγε περίεργα  καθώς  ο ήλιος σχεδόν στο ψηλότερο σημείο του  κατά τις δώδεκα πού γύρισα στο  σπίτι,μεσημέριασε  σχεδόν, την προηγούμενη βραδυά, βραδυά Χριστουγέννων μέ μιά καλή  μεγάλη παρέα και αφθονία σε διάθεση καί αγαθά γιορτάσαμε όλοι μαζί  με το Χρήστο την ονομαστική του γιορτή  και  ξορκίσαμε  την κρίση !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου